En hule med en hemmelighet

I juli spilles familieforestillingen «Hulenes Hemmelighet» i Kongens Gruve. Ingrediensene er sølv, magi og merkelige fånokker. Vi har fått se korte smakebiter fra forestillingen i Barnivalparken og møtte to av barna som spiller Helga og Jakob i stykket.

Helga

Det er Frida Aakre (12) og Hedvig S. Sandvik (10) som spiller Helga i stykket. Begge er fra Kongsberg. Frida har spilt en del teater tidligere på Gamlegrendåsen skole. For Hedvig fra Jondalen er teater ganske nytt, men hun har sunget i flere år i barnekoret i Kongsberg, så scenevant det er hun. – Hedvig og Frida er virkelig to funn, sier Håkon Nilsen som er initiativtaker og som spiller Hark i stykket. – Det vanskeligste er å huske hvordan man skal bevege seg inn og ut av hver scene og hvor man skal stå, sier Hedvig. Og selvsagt å huske teksten, men det er egentlig når man både skal huske mye tekst og huske bevegelsene at det blir litt vanskelig.

Jakob

Jakob spilles av Even M. Pedersen (10) og Kristian Runningen (12). Even er fra Nedre Eiker og Kristian fra Drammen. I dag er det Even som spiller i Barnivalparken. – Jeg surrer alltid mot slutten, sier Even. Det er en skikkelig vanskelig dans der, men vi har lært at hvis vi gjør noe feil så er det bare å gå videre. For det er ikke sikkert at publikum vet at det ikke skulle være akkurat sånn en gang. Men den dansen skal vi ikke vise på jazzfestivalen altså.

Even har danset street dance i 3 år på Studio 3 i Kongsberg og kjørt frem og tilbake fra Horgen i Nedre Eiker for å danse. Jeg får litt bruk for dansingen min i «Hulenes Hemmlighet» da, sier lysluggen. Hedvig er forresten skikkelig morsom å være sammen med, også er hun snill, sier Even. Hun er litt rar inniblandt, men mest er hun grei. -Even er også grei, repliserer Hedvig. Også er han skikkelig spretten!

Logistikken er utfordringen

Det å sette opp en teaterforestilling inne i gruvene er først og fremst en utfordring på logistikksiden. Både skuespillere og publikum fraktes inn og ut de 2,2 km til Kongens Gruve i gruvetog. Skuespillerne er blitt godt drillet til å holde skjema – her er det ikke bare å sprekke på tiden for det går ikke alltid et tog… De unge skuespillerne synes det er helt greit å kjøre gruvetoget. Det er plass til 8 vogna, sier Even også er det skikkelig tett mellom toget og fjellveggen. Det er tøft, konkluderer han.

Det var en gang

Det er Håkon T. Nielsen og Erlend H. Vikhagen i Framifrå Teater som står bak «Hulenes Hemmelighet» i samarbeid med Norsk Bergverskmuseum. Det hele startet med et ønske om å jobbe sammen. – Vi hadde spilt mye teater sammen men hadde lyst til å utvikle en egen forestilling fra bunnen av, sier Håkon. Noen vil kanskje kjenne de igjen fra «Jakten på Juleskurken» på Drammens Teater. – Vi er begge fra Eiker og lette etter et spennende sted i nærheten å sette opp et teaterstykke. Jeg hadde vært i Sølvgruvene da jeg var yngre og var veldig fascinert av stedet. Så da ble det Kongsberg og Kongens Gruve da.

Stykket har vært under planlegging siden oktober og nå har vi hatt 3 uker med prøvetid med de unge skuespillerne, fortsetter Håkon. Det er i disse korte ukene den største jobben legges og alt kommer på plass. Vi har det du kan kalle en flytende arbeidsfordeling, sier han. Enten det er skrivemøter eller vi sitter ved pianoet og klimprer. Det er Arne Iversen som har arrangert musikken – han er en av mennene bak «Jakten på Juleskurken».

Håkon og Erlend har regien på det meste selv og det har blitt mange lange dager, men presiserer at de har mange flinke folk rund seg. Uten de hadde det ikke gått. Eva har sydd kostymer og Hege ved Oslo Nye Teater har laget scenografi. Dette er et skikkelig dugnadsprosjekt og folk har hatt lyst til å bidra, sier Håkon.

Mersmak

Både Hedvig og Even er enige om at det det er litt vanskelig men mest gøy å spille teater og at det å vise frem en smakebit på Barnivalen under Kongsberg Jazzfestival virkelig har gitt mersmak. – Vi gleder oss skikkelig til vi begynner å spille i gruvene. På festivalen har vi brukt mikrofon for at folk skal høre men det slipper vi i gruvene for der er det en annen lyd. Og det er greit for vi synes det var for lite lyd på de myggene vi hadde i dag, i alle fall når vi sang.

Oppvarming

Før de går på scenen leker de en gå-leik, konsentrasjonsleken, en rytmelek de kaller «slå i bakken» og en pingvindans. Det blir mye latter og bevegelser når de forsøker å vise hvordan det går for seg. – Erlend og Håkon er skikkelig flinke til å lære bort, sier de. Vi har det veldig kjekt sammen.

I smakebiten på Barnival-scenen fikk vi se at barna Helga og Jakob møter fånokken Rarom for første gang. Publikum fikk også høre en kortversjon av grottesangen. -Vi håper dette gir mersmak og at folk har lyst til å se familieforestillingen når den spilles i Sølvgruvene i 3 uker fra 6. juli, sier Erlend. Forstillingen spilles alle dager fra 6-26. juli kl. 18:00, bortsett fra tirsdager. Billetter til forestillingen bestilles på 99349777 eller kjøpes i billettluken ved Sølvgruvene i Saggrenda. Vi ønsker de unge skuespillerne lykke til i gruvene!

 

Tekst: Ingvild Støa Skrede / Foto: Anders Barrow