DNB og Kongsberg Jazzfestival fornyer sitt samarbeid.

DNB og Kongsberg Jazzfestival har et langt samarbeid som strekker seg helt tilbake til etableringen av festivalen i 1964. DNB gikk inn som en av festivalens hovedsponsorer for flere år tilbake, og fornyer nå avtalen fram til jubileumsåret 2024 når festivalen fyller 60 år. Et spennende samarbeid, der mangfold og kultur fremover skal gå hånd i hånd.

For Therese Askeland, banksjef i DNB Kongsberg er det viktig å være til stede i det lokale markedet, og utover å ta vare på kundene i det daglige, sørge for at det skjer aktiviteter i byen. Sammen med Bodil Buch, leder for bedriftsavdelingen i DNB Buskerud, inviteres kunder inn til et relasjonsarrangement under festivalen. Alle DNB-kunder inviteres også til DNB Hagen – et eget område på Kirketorget med lounge, egen bar og toaletter, i tillegg til muligheter for å skape et fotominne fra festivalen. Kanskje dukker det også opp en artist eller to også.

Er du DNB-kunde? Få rabatterte billetter til Kongsberg Jazzfestival her.

Musikerprisen blir DNB-prisen
DNB-prisen er tilbake, etter noen år med navnet Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris. Prisen på kr 200.000,- skal henge høyt, og være den gjeveste prisen en norsk jazzmusiker anno 2022 kan motta. DNB-prisen deles ut for 26. gang, og går til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen, og som samtidig viser potensial for videre utvikling – både nasjonalt og internasjonalt. I juryen sitter festivalsjef Ragnhild Menes, en representant fra festivalens programkomité, og Therese Askeland, banksjef ved DNB Kongsberg. Prismottaker vil få en sentral rolle i festivalens program påfølgende år, og vil ha status som residerende artist. 

Sammen med festivalen skal prismottaker utarbeide et helhetlig prisvinnerprosjekt som blant annet skal bestå av nyskrevet musikk og/eller nye samarbeid. Det bør tilstrebes at prisvinneren setter et tydelig preg på festivalens program med opptil tre konserter. Ett eller flere av prosjektene bør ha en tydelig internasjonal dimensjon.

#huninvesterer-stipend
Statistikk viser at det er et stort økonomisk gap mellom kvinner og menn. DNB kaller dette for kapitalgapet, og gjennom kampanjen #huninvesterer oppfordres kvinner til å i større grad ta grep om egen økonomi og investeringer. Slike gap kan enkelt overføres til musikkbransjen. Statistikken viser blant annet til at av Spotifys 50 mest spilte låter i 2020 var 12 % av låtskriverne og 0,7 % av produsentene kvinner. Hver femte norske komponist (19 %) er kvinne, men verkene deres blir lite spilt. Bare 2 % av musikken hos norske orkestre er skrevet av kvinner (Norsk Komponistforening 2019). Blant festivaler og helårsarrangører i 2018 utgjorde kvinner 5 prosent av utøvere på scenen under blueskonserter, 16 prosent under rock- og popkonserter, 22 prosent under jazzkonserter og 40 prosent under klassiske konserter og samtidsmusikk-konserter. Dette er bare et lite utdrag.

#huninvesterer-stipendet er et utviklingsstipend på kr 100.000,- som skal gå til en utøver i etableringsfasen av karrieren, som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. Stipendet skal brukes til å investere i egen karriere, det kan være innspillinger, turné/reise, investeringer i utstyr, komponering m.m. Kandidaten kan også ha vist evner til å nå et nytt publikum gjennom nye formidlingsmåter, og evne til å samarbeide på tvers av landegrenser, sfærer og/eller uttrykk. I juryen sitter festivalsjef Ragnhild Menes, en representant fra festivalens programkomité, og Therese Askeland, banksjef ved DNB Kongsberg.

– Gjennom det nye #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å fokusere på kapitalgapet mellom kvinner og menn som vi ser både innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB. Dette er også i tråd med festivalens arbeid med å forbedre kjønnsbalansen og mangfoldet i bransjen, og festivalen forpliktet seg i 2021 til Key Change. #huninvesterer-stipendet skal bidra til å sette en tydelig dagsorden på dette, og prisen deles ut på Bebop & Business – næringslivets, kulturens og politikkens møteplass under jazzfestivalen.

Er du DNB-kunde? Få rabatterte billetter til Kongsberg Jazzfestival her.