Cassandra Wilson: Coming Forth By Day

TORS PLATEANBEFALING I JUNI 2015

UTGITT PÅ LEGACY RECORDS (2015)

På hundreårsdagen for Billie Holidays fødsel den 7. april 2015 ga Cassandra Wilson ut plata Coming Forth by Day. Dette er hennes hyllest til Billie Holiday. En av jazzens største vokalister i vår tid hyller den vokalisten som var den største i sin tid. Selv om disse to vokalistene er svært forskjellige i sitt musikalske uttrykk, har de også noe som er felles for dem: De oppriktige og ærlige tolkningene, den inderlige innlevelsen, den genuine varmen i uttrykket og den ekte jazzens timing og frasering. Men Cassandra Wilsons hyllest er ikke et forsøk på å likne på Billie Holiday. Heldigvis! Wilson er i høyeste grad seg sjøl. Hun har med seg en mangfoldig ballast fra et etter hvert langt musikerliv. Hun har vært innom jazz, blues, country, pop og world music, og Holidays legendariske sanger filtreres gjennom dette erfaringsnettet og kommer ut som Wilsons sterkt personlige tolkninger. Som produsent for denne plata valgte hun Nick Launey – som er kjent for sitt langvarige produsentsamarbeid med Nick Cave. «That’s a great producer and that’s how these songs came together», sier Cassandra Wilson om ham.

Da C. Michael Bailey skulle anmelde Coming Forth by Day på nettstedet All About Jazz, begynte han likeså godt anmeldelsen med følgende tydelige melding: »Cassandra Wilson is the most important jazz vocalist of the past thirty years”.

Cassandra Wilson vil framføre sin Billie Holiday-hyllest under årets Jazzfestival på Kongsberg. Den som møter opp i den praktfulle Kongsberg kirke torsdag 2. juli, vil få bekrefta at C. Michael Bailey har helt rett!

– Tor Dalaker Lund