Barna ledet an i jazzparaden

I kjent Kongsbergjazz-stil ble åpningsparaden ledet an av barn som har deltatt på festivalens paradeworkshop. Fra mandag til onsdag har cirka 50 barn og ungdom i alderen 10-16 år øvd med 4 instruktører med solid musikalsk erfaring fra ulike band og musikalske prosjekter. Og her blir det ikke delt ut noter, i stedet lærer deltakerne å spille på gehør.

Anna Mork Vrålstad på trombone og Cecilia Engen Omholt på klarinett, begge snart 11 år, deltok for første gang. De to jentene syns det var mest gøy å spille uten noter.

– Vi lærte tre nye sanger alt på første dagen, og det går mye fortere å lære sanger når vi spiller tone for tone, og ikke bruker noter. For vi lærer sangene utenat helt fra starten, forklarer Anna.

– Og så er det gøy når min instrumentgruppe spiller solo sammen, sier Cecilia.

Første år i jazzparaden for Anna Mork Vrålstad  og Cecilia Engen Omholt. (Foto: Thomas Hegna)

Første år i jazzparaden for Anna Mork Vrålstad og Cecilia Engen Omholt. (Foto: Thomas Hegna)

Litt som å spille i 17. mai-tog
De to jentene går i samme klasse og spiller i samme musikkorps, og syns det har vært ekstra moro å få spille med nye folk både fra Kongsberg og andre steder. Vi snakket med jentene på tirsdag, en dag før paraden, og det hørtes ut som de hadde full kontroll før paraden neste dag.

– Jeg gleder meg mest, men gruer meg også litt, sier Cecilia.

Mens Anna tror det blir litt som å spille i 17. mai-tog, og syns det er godt at de allerede kan alle melodiene. Begge jentene har alt planlagt at de vil bli med på neste års workshop også.

– Det er morsomt å lære nye ting uten noter. Jeg spiller trombone og jeg syns også det er moro å øve på moves til paraden. Det er noe vi ikke gjør i 17. mai-toget, sier Anna.

Over 50 barn og ungdom deltok på 3 dagers paradeworkshop. (Foto: Tor Magnus Anfinsen)

Over 50 barn og ungdom deltok på 3 dagers paradeworkshop. (Foto: Tor Magnus Anfinsen)

Stor interesse
Jazzfestivalen begynte å arrangere samlinger for barn og ungdom sent på 1990-tallet, og formen har gradvis utviklet seg. I tillegg til paradeworkshop blir det også arrangert en egen bandworkshop for ungdom, og deltakerne her holder en egen konsert under festivalen. De to workshopene er et samarbeid mellom Kongsberg Jazzfestival og Kongsberg kulturskole, men de er åpne for deltakere fra hele landet. Gro Mesna Andersen fra Kongsberg kulturskole forteller at det er stor interesse både for parade- og bandworkshopen.

– Mange av deltakerne kommer igjen år etter år, og mange går over til bandworkshopen etterhvert. Og vi syns jo vi gjør en god jobb for festivalen med å skape liv og røre under åpningen, sier Mesna Andersen.