Arnes historie

18. november 2020

Arnes historie

Tekst Irene

Foto: Thomas Hegna

Hvem er han egentlig, den utstoppede pingvinen vi ser på scenen på ulike jazzkonserter? Og hva har han sett i alle sine år, siden han løp rundt på isen i levende live?

Arnes eier, Petter Norby, har mye morsomt å fortelle om hva den gamle pingvinen har opplevd. 

– Arne likte for eksempel utdelingen av musikerprisen til Hedvig Mollestad, veldig godt. Det var for to år siden på Mølla. Arne er opptatt av å være på steder der han får mye oppmerksomhet. Og han ble veldig glad for at det ble tatt så mange fine bilder av ham og Hedvig, forteller Petter lattermildt.

Det ble også tatt nærbilder, der Hedvig later som hun kysser Arne.

– Det var skikkelig stas! Ingen tvil om annet, fortsetter eieren hans.

Aurora-crush

I Kongsberg var Arne også på scenen da Aurora spilte på Kirketorget. Henne liker han visstnok også innmari godt.

– Arne er litt betatt av henne. Derfor tittet han på henne med ekstra interesse. Han synes hun er litt rar, men veldig søt! Forteller eieren hans.

 

 

Maskot for The Penguin Club

Arne var maskoten og klubbsymbolet til jazzklubben «The Penguin Club» i Oslo (1952 -1970). Han hadde fast plass på bardisken og ble «klappet» av alt og alle fra 1952.
– Det var en søt, liten jazzklubb som ble grunnlagt og drevet av min onkel, Terje Kjær. Han hadde Terje Kjær’s orkester. Mens hans bror, Inge Norby, hadde teknisk ansvar. Inge var min far, forteller Petter.

Gleder seg over Arne-prisen

Han forteller videre at stedet ble kalt «pingvin klubben», og hadde alle naturlige norske og utenlandske navn på besøk i denne perioden. Må ikke forveksles med Pingvin klubben i Oslo senere på 70-tallet, som hadde en noe annen profil. Det var blant annet der Sex Pistols spilte i 1977.

Men selv om Arne ikke var der, har han møtt mange storheter i sitt utstoppende liv. Og nå om dagen koser han seg også med funksjonærfest på Kongsberg Jazzfestival. Der deles også Arne-prisen ut til den som fortjener det. 

Har sett Louis Armstrong

Han har også sett internasjonale stjerner som Louis Armstrong. Louis Armstrong stakk innom jazzklubben der Arne var maskot, da han var i Oslo på et annet oppdrag. Armstrong spilte ikke den kvelden. 

– Nei, han ville bare ut og kikke litt, forteller Petter.

Savnet jazzen i sommer

Eieren hans kom til Kongsberg Jazzfestival som lydtekniker for vår lokale sanger, Siri Kristensen, og koret hennes Dame Etagen. Etter det har han vært tilknyttet festivalen som funksjonær.

På festivalen Kongsberg er det varmt, lunt og koselig. Derfor har jeg fortsatt med det. Og det var et stort savn å ikke være på jazzen i år. Men både Arne og jeg har troen på at vi får alle klemmene vi gikk glipp av i sommer, neste år. Vi gleder oss veldig! Og håper det det blir festival i en eller annen form i 2021.

Penguin Club

Penguin Club, jazzklubb som var i funksjon fra 1952 til den ble formelt avviklet i 1973. En av byens ledende jazzklubber som på slutten av 1950-årene hadde over 8.000 medlemmer. Klubben hadde fra starten av lokaler i Norabakken, der Karin Krog debuterte i 1955 sammen med Kjell Karlsens sekstett. I 1960 flyttet «Pingvinklubben» til Universitetsgata 26 i etasjen over restaurant Ribo. (Senere kalt Humla og Dizzie.) Daglig leder var Terje Kjær.

Kilde Oslo Byleksikon

JAZZ IS MORE // ARTISTER

SJEKK UT VÅRE ANDRE ARTISTER

JAZZ IS MORE // SPONSORER

VÅRE SPONSORER

JAZZ IS MORE //

NYHETSBREV

Ved å registrere deg godtar du at vi kontakter deg på epost. Eposten din blir kun benyttet ifm. Kongsberg Jazzfestival.