Krokofant: Krokofant

TORS PLATEANBEFALING I APRIL 2014

UTGITT PÅ RUNE GRAMMOFON (02/2014)

Kongsbergmusikerne Tom Hasslan (gitar) og Axel Skalstad (trommer) har lenge gjort seg sterkt bemerka i sitt hjemlige miljø under navnet Krokofant.

Til Kongsberg Jazzfestival i 2012 fikk de med seg saksofonisten Jørgen Mathisen, og de tre holdt en forrykende konsert i Smeltehytta. Dermed begynte turen ut av hjembyen for alvor, og trioen blir nå i stadig økende grad lagt merke til i det norske musikkmiljøet. I vinter kom så debutplata, og vi som har hørt disse musikerne live mange ganger, fikk bekrefta at den energien og vitaliteten de utstråler fra scenen, er det fullt mulig å gjenskape på plate. Krokofant har et uttrykk som treffer både rockefolket og frijazzerne, og jazz-rocknostalgikerne med platehylla full av McLaughlinplater humrer også fornøyd. Her er det et vell av saftige Mahavishnuaktige gitarriff, masse heftig og fett saksofonspill og et rumlende og ramlende og spenstig trommespill. Tette, arrangerte partier avlevert med usvikelig presisjon og temperament avløses av illsinte soloer. Og for å vise at de kan mer enn å fyre løs, avslutter de plata med et langt, langsomt, skimrende og lyrisk spor. «Ein sterk platedebut», slo Roald Helgheim fast i Dagsavisen, og han var ikke den eneste fornøyde anmelderen. I den svenske «Tidningen Kulturen» slår anmelderen Peter Sjöblom fast at Krokofant er den manglende « länken mellan Morphine, Brötzmann og King Crimson!» Den danske kritiker Niels Overgård skriver: «Med et hæsblæsende og disciplinered udtryk sender Krokofant en seriøs omgang med progressiv rock a la King Crimson iblandet Peter Brötzmanns frie vildskab ud i hovederne på os. Det er særdeles vildt og dejligt.»

De som vil oppleve Krokofant live, kan møte opp på Kongsberg Jazzfestival fredag 4. juli. Da spiller trioen nede i Grands mørke katakomber. Og i regi av Jazz Evidence spiller de på Energimølla på Kongsberg den 27. august.

– Tor Dalaker Lund

Krokofant album cover