Å bli satt pris på

Saksofonisten, komponisten, arrangøren og bandlederen Eirik Hegdal har fått mange priser for sitt virke, og i 2018 fikk han den gjeveste av alle: Kongsberg Jazzfestivals musikerpris.

 

Det betyr at han er tilbake på årets festival med tre prosjekter, og disse prosjektene er såpass ulike at de til sammen formidler inntrykket av en helt spesiell og allsidig kunstner. 

Festivaltorsdagen kommer han med sin trio «en-en-en», som for anledningen er utvida med den fremragende svenske gitaristen Johan Lindström. Neste dag inntar han Lågdalsmuseet med bestillingsverket «Følk» – med musikk inspirert av skandinavisk folkemusikk med et tydelig stenk av jazz – noe som reflekteres i at vokalistene er Unni Løvlid og Sofia Jernberg og instrumentalistene Gjermund Larsen (fele) og Hans Hulbækmo (trommer).  

Lørdagen kommer han med verket «Musikal Balloon». Altfor ofte blir bestillingsverk framført bare én gang, men her får vi anledning til å gjenoppleve suksesskonserten fra Vossa Jazz 2018. Musikerne i bandet er blant de beste som fins i Norge og Sverige. Dette blir en begivenhet!

Bestillingsverket «Følk» (dialekt av «folk») av Eirik Hegdal tar utgangspunkt i «10 nye vandrehistorier fra Midt-Norge». Dette er fiktive, frittstående historier skrevet av Hegdal.

«På kjøk’et sto gryta og kokte på kraft tå ein kraftkar»

Etter å ha overvært flere konserter med spellemenn og spelledamer som forteller om svært fargerike baktepper til slåtten, springeren og polsen kom ideen til å lage egne historier. Disse nye «vandrehistoriene» vil delvis blir fortalt i forkant, noe som tekst sunget av vokalistene Sofia Jernberg og Unni Løvlid, og noe på lerret bak musikerne. I tillegg til de to vokalistene så er Gjermund Larsen med på fele/hardingfele og Hans Hulbækmo på slagverk. Hegdal selv spiller saksofon og bassklarinett.

Denne paletten av fremragende musikere gir et vell av muligheter. Alle har røtter i folkemusikk på et eller annet vis, men har i utstrakt grad jobbet med en mengde ulike stilretninger. Bestillingsverket «Følk» henter også inspirasjon fra flere hold, og vil gi rom for de unike stemmene i ensemblet. Komponisten har latt seg inspirere av blendende vokalteknikk, kombinasjoner av slaptunge og pizzicato, hardingfele og munnharpe, folkemusikk fra fjern og nær. Musikken byr på vakre melodiske linjer og abstrakte lydkulisser, utført av virtuose musikanter.

 

Tekst: Tor Dalaker Lund