NO

  /  

ENG
Kongsberg Jazzfestival. Hvert år i uke 27.
4.-7. juli 2018
Foto: Thomas Hegna

Styrefart med Styrvold

På Rjukan på 60- og 70 -tallet var de litt redde for jazzfestivaler, men de fostret allikevel opp flotte karer med mange jern i ilden og entusiasme. Vi har fått ny styreformann. Han heter Jan Olav Styrvold og er fra … Rjukan.

Det var ikke før i sent på 90-tallet at Jan Olav Styrvold var på Kongsberg Jazzfestival for første gang. Han hadde vært jazzinteressert i mange år, men å reise fra hjembyen Rjukan til Kongsberg å gå på festival hadde aldri falt ham inn, for gjennom barndom og ungdom var han som mange andre oppfostret til å tro at det var best å unngå Kongsberg akkurat i jazzuka. Det var skumle greier.

Et par tiår senere, nærmere bestemt 1999, fikk kollega Lars Bjørnstad (senere styreleder i jazzen) i stand et kundearrangement for bedriften de begge jobbet i. Først da fikk Jan Olav sin første festivalsmak av jazz – og han likte det. Det var riktignok ikke før året etter at han ble virkelig ble fanget. Da ble han invitert av salgsgruppa til å holde et salgskurs for dem. Det ble suksess, og kursdeltagerne utfordret ham til i å sette teori ut i praksis. Dette førte til et langvarig engasjement, først og fremst i salgsgruppa, siden i programkomiteen og med gjesteopptredener nå og da som konferansier på de ulike scenene i byen. Til tider har hele familien Styrvold vært i gang på festivalen samtidig – datter i salgsgruppe, sønn i kaos, og kone Sigrunn har bodd på Grand for å sikre litt kvalitetstid med familien i mellom slagene.

Med en slik innsats (og et forpliktende etternavn som Torbjørn Valum påpekte på funksjonærmøtet), var det helt naturlig at Jan Olav i 2013 ble valgt inn i styret, og etter bare et par år, ble han også valgt til styrets leder. Jan Olav er opprinnelig utdannet til fiskeforsker, og jobber til daglig, og med største selvfølge, som økonomidirektør i Vinmonopolet. Han er en typen som ikke lar seg begrense av vitnemål og har tatt på seg mange spennende utfordringer i løpet av sin karriere.

Han ser godt ut til å være 62 år. Tilbringer mye av fritiden på Rauland hvor han kobler av med fluefiske og hytteliv. Hjemme på Ås klimprer han på gitar og spiller i bluesband i Oslo. Derfor gleder han seg spesielt til å introdusere torsdagens konserter med Dr. John og Norwegian Blues Caravan.

Etter fjorårets jubel har den nye styreformannen god styrefart inn i årets festival. Jan Olav er klar for å få til en nok flott folkefest, men han er klar over at han overtar på topp. – Da kan det bare gå en vei, humrer han. -Det viktig å huske på at festivalen ble startet av folk som hadde lyst til det. Vi ønsker at det fortsatt skal være slik. Publikum, funksjonærer og musikere er tre likeverdige grupper som alle er like viktige for at festivalen skal bli vellykket. Er det lystbetont for alle involverte må det bli bra!

Tekst: Astrid Berdal / Foto: Thomas Hegna