NO

  /  

ENG
Kongsberg Jazzfestival. Hvert år i uke 27.
4.-7. juli 2018

Programkomiteens julegavetips

Ann Iren Ødebys julegavetips:

Eldbjørg Raknes og Oscar Grönberg – ‘You make me feel’ (MyRecordings/Musikkoperatørene 2014)

Eldbjørg er aldri kjedelig. Jeg blir litt forundret over valgene hennes, og må bare høre på. En plate med standardlåter hadde jeg ikke ventet fra henne, men det er veldig fint og neddempet, gjort sammen med pianist Grönberg.

Front-You-Make-Me-Feel-1.0

Charles Mingus – ‘Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus’ (IMPULSE 1964)

Dette er alltid spennende å høre på, variert, lekent og med stadig nye musikalske oppdagelser. En deilig avslutning på platen med Freedom.

Jan-Olav Styrvolds julegavetips:

Bill Evans og Jim Hall – ‘Undercurrent’ (Blue Note 1962)

Dette er plata som gjorde at jeg begynte å høre på jazz.  Min gamle norsklærer (og jazzpianist) hadde denne i hylla og jeg ble helt betatt av den melodiske, rolige og melankolske musikken.  Anbefales til alle som liker musikk og ikke har oppdaget jazzen. Tilgjengelig på CD med noen bonus spor på Blue Note.

Bill_Evans_and_Jim_Hall-Undercurrent_(album_cover)

Tor Dalaker Lunds julegavetips:

Cortex – ‘Live!’, Zanussi 5 – ‘Live in Coimbra’ og Friends & Neighbors – ‘Hymn For A Hungry Nation’ (Alle tre: Clean Feed 2014)

Det portugisiske plateselskapet Clean Feed gir ut mengder med god jazzmusikk og er en av de viktigste formidlere av det beste innafor den samtidige jazzmusikken. Mange norske musikere og band har fått utgitt sin musikk på Clean Feed. I løpet av kort tid nå denne høsten har vi fått i fanget tre plater med fremragende norske band, og alle tre er selvfølgelige julegaver til ethvert menneske med et visst lyttetalent. Cortex har kommet med ‘Live!’, Zanussi 5 med ‘Live in Coimbra’ og Friends & Neighbors med ‘Hymn For A Hungry Nation’. Disse platene er ikke bare opplagte julegaver, men bør gis bort ved alle tenkelige (og noen utenkelige) anledninger. Bruk dem som bryllupsgave, som fødselsdagsgave, som gave til konfirmanter og dåpsbarn, ved morsdager og farsdager. Bruk dem som trøstepremie, avlatsgaver, filipinepremie og bestikkelser…

Downbeat skriver at Cortex er ‘the most exciting and fiery (…) unit to emerge from Scandinavia since Atomic.’ Sant nok, men her må vi ta med Zanussi 5 og Friends & Neighbors også!

Clean feed

 

Ragnhild Menes’ julegavetips:

Jaga Jazzist – ’94’-14 (Ninja Tune 2014)

Det fabelaktige “storbandet” og musikerkollektivet Jaga Jazzist fyller 20 år i 2014, noe som har blitt markert med flere konserter på Parkteatret den siste måneden. I anledning jubileet har bandet også gitt ut en samleboks med store deler av diskografien fra 1994 til 2014. Men er’e jazz? Jaga Jazzist er en eklektisk hybrid av både jazz, elektronika, prog, shoegaze og enda mer. For meg var bandet en døråpner inn til jazzens verden da jeg i en alder av 15 år på konsert med Jaga Jazzist i Tønsberg skjønte at jazz kunne være mye mer enn det jeg trodde det var, og i tillegg både ungt og kult! Plateboksen (som kommer i begrenset opplag) er et must til Jaga-fans og en fin døråpner til alt hva jazzen kan romme for jazz-nybegynnere.

Jaga jazzist