NO

  /  

ENG
Kongsberg Jazzfestival. Hvert år i uke 27.
4.-7. juli 2018
Foto: Thomas Hegna

Jazz er tid for bokbad

Jazz på trass og på tross av… Boka «Jazz på trass» blir presentert på bokbadet i Magasinet onsdag 13:00 og gir oss god innsikt i hva som har skjedd i de femti årene som har gått siden festivalen ble startet og hvorfor denne kulturhappeningen har befestet sin stilling i teknologibyen Kongsberg. På bokbadet møter Tor Hammarø forfatterne Kjell Gunnar Hoff og Pål Nordseth. 

Kongsberg Jazzfestival har gitt oss kongsbergfolk mange gode minner. Musikken som har vært presentert, har gått fra ”polsk frijazz” til melodiøs pop. God musikk og masse folkeliv gjør at det kribler litt ekstra når vi nærmer oss uke 27 og jazzfestivalen. Boka ”Jazz på trass” gir oss et tverrsnitt av hva som har skjedd i bergstaden hver sommer siden 1964. Fra å være en konsert i gruva, til å bli en folkefest som omfatter hele byen, har festivalen blitt et symbol, på lik linje med KV-krona, sølvgruvene og Ruud-gutta. Det er imponerende hvordan en smal musikksjanger har oppnådd en så sentral plass i kongsbergfolkets hjerter. Det kan denne boka virkelig dokumentere. Den er spekket med fine bilder, både av internasjonale artister og yngre utgaver av lokale jazz-helter av begge kjønn. Her ser vi hvilke artister som har vært på besøk, sentrale personer i administrasjonen, øyeblikksbilder fra festivalen og folkelivet i byen. Boka dokumenterer hvorfor det heter ”Jazzen” og eies av hele byen. Den viser også hvor sentral våpenindustrien og militæret har vært for rekruttering av jazzen. Det har vært mye stahet og trass for at denne smale musikkformen har blitt et samlende symbol i bergstaden langs Lågen.

Merkedager

Jazzfestivalen og ”Drekkedagsnatta” er to viktige arrangement for oss fra Kongsberg. Det er de få gangene i året vi kan møte alle de som har flyttet ut. Da kommer de i flokker tilbake til hjembyen for å fortelle om hva som har skjedd siden forrige festival. Det er hyggelig å hilse på gamle kjente, se hvordan alderstillegget har kommet på sine jevnaldrende, og sågar kjenne igjen deres barn på sine foreldre. ”Jazzen” er en del av Kongsberg-sommeren og har en sosial funksjon som få andre festivaler i Norge kan oppvise.

Festivalen er viktige merkedager for mange. Det er innledningen på fellesferien, og vis koser oss i Jazzgata foran Grand. Når jeg går gjennom teltet som er fylt med mennesker, kan jeg sanse en løssluppen stemning og en glede over at ferien snart er her. Det gjør noe med meg. Jeg blir veldig stolt over å kunne få lov til å jobbe ved et arrangement som fremmer så mye glede. Både når det gjelder musikk og at det er en sosial happening for de som kommer.

Snuoperasjonen

Kongsberg Jazzfestival har evnet å snu en negativ utvikling for noen år tilbake. Da var det et heller sært musikktilbud og festivalen endte med å favne om andre sjangre, men uten å selge sjela si. De har beholdt troverdigheten og svært få protesterer på den folkelige appellen deler av konserttilbudet har i dag. Programkomiteens valg gjør at mange finner turen for å nyte gode artister, både i og utenfor jazzens smale definisjon. Tilstøtende sjangere som blues og soul er inkludert, og dette appellerer til et bredere publikum.

Tekst: Ann-Mari Lofthus / Foto: Thomas Hegna