NO

  /  

ENG
Kongsberg Jazzfestival. Hvert år i uke 27.
4.-7. juli 2018

Både frekk og folkelig!

Det svarer Ingvild Støa Skrede, gruppeleder for mediegruppa, på spørsmål om hva som er det beste med årets jazzfestival på Kongsberg.

Fullstendig konsertprogram for årets jazzfestival på Kongsberg er nå klart. Her kommer noen av de som jobber frivillig før og under festivalen med sine konsertanbefalinger og forteller hvorfor de mener alle musikkglade bør ta turen til årets festival.

Av konsertopplevelser gleder Støa Skrede seg spesielt til Morten Qvenilds nye soloprosjekt «HyPer(sonal) Piano» på Energimølla lørdag kveld. – Men jeg tror også at torsdagen har to potensielle «gåsehud-moments» med Cassandra Wilson som hyller Billie Holiday i kirken og Mathias Eicks prisvinnerkonsert i kinoen.

Folkefest med noe for alle

– Programmet har noe for alle og gjør Kongsberg til en eneste stor folkefest. Her får du både jazz for deg som er skikkelig jazzfrelst, grensesprengende jazz for deg som liker å utvide horisonten og unike konsertopplevelser som du kun kan oppleve her. På kirketorget er det folkelige konserter med artister som Røyksopp, Highasakite, Van Morrison og DeLillos. De yngste har sin egen «Barnival» med mye spennende i Magasinparken og onsdag er det TeenGig med «CLMD» og «Suite 16» for de mellom 13 og 18.

Leder av programkomiteen og en veteran innen festivalen Tor Dalaker Lund sier det ikke bare blir én stor festivalopplevelse.

– Her er noen konserter som jeg virkelig ser fram til: Krokofant med gjester, Mette Rasmussen med kvartett, Morten Qvenild solo – og mange flere! Og med den bredden og variasjonen det er i årets program, vil ethvert menneske med et minimum av lyttetalent nødvendigvis finne noen konserter å begeistres over – sannsynligvis ganske mange. Årets musikktilbud oser av kvalitet og fristende godbiter

– Jeg kan ikke bare velge en konsert jeg ser fram til, det må bli flere, sier Jan-Olav Styrvold, styreleder og medlem av programkomiteen, og lister opp Maja S. K. Ratkje & HC Gilje, Come Shine med gjester og Brad Mehldau Trio.

MAJA RATKJE+HC GILJE Portrait © C.Lessire LowRes 4

Både favoritter og nye oppdagelser

Styrvold mener publikum bør dra på årets festival både for å høre sine favorittartister, men enda mer for å få utfordret fordommer og oppdage nye stemmer.

Truls Liang, prosjektleder i festivalen, tror Galleri Åkern med Monkey Plot og Bohman Brothers blir en helt fantastisk opplevelse. – Og naturligvis bestillingsverket til Ensemble Denada. Av kveldskonserter kommer man ikke utenom fyrverkeriavslutningen med Seun Kuti.

Hvorfor bør alle musikkglade mennesker ta turen til årets jazzfestival på Kongsberg?

– Kongsberg Jazzfestival har alltid vært en festival hvor det er lett å komme tett innpå både artister, nye stilarter og supertrivelige funksjonærer. Det å oppleve alt fra små intime konsertsteder med spennende improvisasjon til store folkefester på Kirketorget og i byen, og familiehygge i Barnivalen setter et helt spesielt preg på sommeren. Utfordrer herved alle til å ta seg en tur på en konsert de ellers ikke hadde tenkt til å gå på – det blir aldri feil!