NO

  /  

ENG
Kongsberg Jazzfestival. Hvert år i uke 27.
4.-7. juli 2018

Artikkelarkiv


Chick Corea Akoustic Band with Marius Neset

30.01.2018

En sjelden begivenhet ventes når jazzikon og publikumsfavoritt Chick Corea tar med seg sitt legendariske Akoustic Band feat. John Patitucci og Dave Weckl til Kongsberg Jazzfestival, og gjestes på scenen av det norske jazzstjerneskuddet Marius Neset.

Rohey

22.01.2018

Soulyndlinger til Christians kjeller på festivalens åpningsdag.

Gurls

19.12.2017

Med banalt enkle melodier og lange virtuose strekk lager Gurls skamløst fengende musikk!

Delta i vår julekalender

17.11.2017

Vinn billetter, få rykende ferske artistslipp og andre overraskelser i vår julekalender. Meld deg på her!

Gregory Porter

05.11.2017

Grammy-vinnende jazzvokal til Kongsberg Musikkteater.

Carla Bley Trio

Det amerikanske jazzikonet tar med seg trioen sin til Kongsberg for aller første gang.

Europas neste jazzstjerne til Kongsberg

Europas mest lovende jazzartist skal kåres i konkurransen ‘Letter One Rising Stars Jazz Award’. Som del av premien skal vinneren spille på Kongsberg Jazzfestival.

Funksjonærmøte 18. nov

20.08.2017

Hold av datoen! Årets funksjonærmøte holdes på Quality Grand Hotel lørdag 18. november kl. 15.00.

Musikerpris til Marius Neset

15.07.2017

Saksofonist, komponist, bandleder og arrangør Marius Neset mottok Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris.

You Belong HERE, Susanna!

Ja, ja ja – dette digger vi! Gi flere priser og konsertarenaer til Susanna! For hun sjarmere oss og varmer oss langt inn i sjelen.

Jubilant i utvikling

10.07.2017

Karin Krog, 80-åring med lang karrière som jazzartist, en mengde spennende erfaringer og hun slutter aldri å utvikle seg.

Serendip i boksen

08.07.2017

Serendip er en festival som forgikk 3 dager i februar i Oslo. Nå spiller de beste bandene derfra på jazzboksen.

Dei nye Kongsberg-stemmene

Kongsberg kan skryte av å fostre mange unge lovande jazzmusikarar. To av desse er Håvard Aufles og Axel Skalstad, fredag stod båe på festivalscena.

Backstagebikkja

Jeg heter Daisy Doodle og er en hund av litt shitzu og litt malteser bakgrunn. Jeg reiser verden rundt på turne, og har blitt ganske verdensvant etterhvert. Matmor heter Dee Dee og hun og jeg er veldig populære.

Internasjonalt jazzmøte

07.07.2017

I fire dagar har representantar frå europeiske jazzfestivalar vore samla på Kongsberg Jazz Meeting for å diskutere kva ein suksessrik festival bør innehalde. Men kva meiner dei om vår festival?

En festival i utvikling

Kongsberg Jazzfestival jobber kontinuerlig med forbedringsprosjekter. De siste par årene har det vært lederutvikling og beredskap som har vært i fokus.

På jobb med Anita

Å arbeide på jazzfestivalen er intenst og nærmest uvirkelig forteller Anita Bjørndal, som har vært frivillig jazzarbeider for servicegruppen gjennom 22 jazzfestivaler.

Nokså mye på siden

Under kategorien “jazz for særinger” i festivalprogrammet ligger Poesioasen og Avanthagen. Her skal publikums forståelse av hva jazz kan være både utfordres og utvides.

Where do we go from here?

06.07.2017

Takk for et utenomjordisk bestillingsverk Morten Qvenild, Hanne Hukkelberg, Tom Hasslan, Ivar Grydeland og Frode Grytten.

Folkefest på Norge

– Det er bra at vi samarbeider og gjør det til en folkefest, sier Henrik Fundingsland på Gamle Norge.

Tre minutter med Erna

Webredaksjonen ville vite hvilken betydning kulturen skal ha i den kommende omstillingsprosessen mot et bærekraftig samfunn, som ble behørig omtalt på Bebop & Business konferansen.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

Bebop & Business er næringslivskonferansen som handler om bærekraft og hvordan ulike aktører kan forsikre at hjerte og sjel får plass i strategibildet. Det hele foregår på Magasinet, en av jazzens nye storstuer.

NSB setter opp ekstratog

29.06.2017

NSB setter opp ekstra togavgang fra Kongsberg til Oslo kl. 01.00 natt til lørdag 8. juli og natt til søndag 9. juli.

Den hjemvendte sønn

21.06.2017

Terje Mosnes har intervjuet Morten Qvenild om bestillingsverket “Area 51”, som fremføres på Energimølla på festivalens åpningsdag 5. juli.

Gulljazz

05.06.2017

Kongsbergs eldste innbyggerne tar del i festivallivet under Kongsberg Jazzfestival! Torsdag 6. juli braker det løs på Skavangertun sykehjem med konserter og ekte festivalstemning for byens sykehjemsbeboere med familie og venner. Den store publikumsgruppen som bor på sykehjem kan ikke lenger ta aktivt del i festivalverdenen, derfor vil Gulljazz bringe denne verdenen til dem. Det […]

Level 42 erstatter Tower of Power

19.05.2017

Det britiske popfunkbandet Level 42 erstatter Tower of Power på Kirketorget torsdag 6. juli. De vil dele scene med legendariske Blood, Sweat & Tears.

Åpner for ungdom under 18 på Kirketorget

12.05.2017

Etter sterkt påtrykk fra publikum og generalsponsor TechnipFMC, velger vi å lage til et eget rusfritt område på Kirketorget for ungdom mellom 13 og 18 år.

Serendip i Jazzboksen

Lurer du på hvordan jazzmusikken vil utvikle seg i årene framover? Da anbefaler vi å ta en tur innom Jazzboksen på festivallørdagen!

Silya & The Sailors

09.05.2017

Den uovertrufne entertaineren Silya er en favoritt hos Kongsberg-publikummet og vil innta Gamle Norge med sin uimotståelige live-energi! Silya er et kjent fjes for de fleste etter at hun i 2013 vant NRK-programmet Stjernekamp. Siden dette har hun vært på skjermen som programleder i ulike sammenhenger og på konsertscener over hele landet med sitt supertighte […]

Sjekk årets program

05.05.2017

Vi slipper artister jevnlig utover vinteren og våren. Se oppdatert program her!

Skrap & Steve Noble

21.04.2017

Premiere på en ny og forventningsskapende konstellasjon: Heida Mobeck og Anja Lauvdal i duoen SKRAP møter den engelske trommeslager Steve Noble. I duoen Skrap møter vi to av de mest spennende musikerne på dagens norske musikkscene. Heida Karine Johannisdottir Mobeck er først og fremst tubaist, men bidrar også med diverse lydeffekter. Anja Lauvdal spiller piano […]

Bebop & Business

18.04.2017

Bebop & Business er næringslivets møtested på jazzfestivalen! Årets tema er Heart, Soul & Money – lar det seg forene? På talerlisten står bl.a. Erna Solberg, Kristin Skogen Lund og Geir Håøy.

TOTO + The Waterboys

06.04.2017

“Africa”, “Hold the Line” og “Rosanna”- gjør deg klar for en kveld med udødelige hits og sommerstemning med både Toto og The Waterboys på scenen!

Minneord om Knut Borge

25.03.2017

Knut Borge døde natt til palmesøndag 67 år gammel, etter at han lenge hadde slitt med dårlig helse. Med hans bortgang har vi mista et menneske som var jazz tvers igjennom.

Nico & Vinz / Gabrielle / Matoma / Unge Ferrari & Tomine Harket

17.03.2017

Fire av Norges største hitleverandører inntar Kirketorget for å gi deg en festkveld du sent vil glemme! På scenen står Nico & Vinz, Gabrielle, Matoma og det nye stjerneskuddet Tomine Harket & Unge Ferrari. Nico & Vinz har herjet på hitlistene i hele verden med låter som ”Am I Wrong” og ”That’s How You Know”. […]

Jaga Jazzist

07.03.2017

Superbandet Jaga Jazzist avslutter årets jazzfestival med nattkonsert i Kongsberg Musikkteater.

Hellbillies

01.03.2017

Hellbillies skal fylle folkefestscenen i bakgården på Gamle Norge.

Art Ensemble of Chicago

28.02.2017

Dette legendariske kultbandetet spiller to nattkonserter på Energimølla, fredag 7. og lørdag 8. juli.

Gammalgrass

Norsk gammaldans møter amerikansk bluegrass i en konsert stappfull av godt humør og virtuost samspill

Morten Abel

22.02.2017

Morten Abel har vært en artist å regne med på den norske musikkscenen i over 30 år. Karrieren startet med Mods på 80-tallet, fortsatte med The September When på 90-tallet, og nådde nye høyder som folkekjær soloartist på 2000-tallet. Morten Abel har solgt hundretusenvis av plater, spilt tusenvis av konserter og besitter en liste med hits som de færreste kan matche.

Særingfest

15.02.2017

Særingfest er en helaften med musikk, lyd og ulyd i alle former og varianter – rett og slett en festival i festivalen!

Frode Gjerstad & Fred Lonberg-Holm

Saksofonisten Frode Gjerstad møter cellisten Fred Lonberg-Holm i det intime kunstgalleriet Åkern. Frode Gjerstad er frijazzens gudfar i Norge. Med sin søkende og uredde holdning til frijazz og fri improvisasjon har han banet veien for flere generasjoner av musikere. Men hans renommé skyldes ikke bare hans pionervirksomhet, det henger selvfølgelig først og fremst sammen med […]

Mezzoforte // 40-årsjubileum

10.02.2017

Det islandske fusionbandet Mezzoforte har holdt det gående i imponerende 40 år! Det markeres med en storstilt jubileumsturné i 2017 – og Kongsberg Jazzfestival står selvsagt på turnélista!

Susanna med stort prisvinnerprosjekt

30.01.2017

Den ferske Spellemannsvinneren og fjorårets mottaker av musikerprisen DNB-prisen, Susanna, skal sette sitt tydelige preg på årets Kongsberg Jazzfestival i en omfattende satsning.

Eyolf Dale: Wolf Valley

25.01.2017

Fra alle verdens jazzhjørner strømmer rosende omtaler av Eyolf Dales ambisiøse prosjekt Wolf Valley. Nå kommer oktetten til Kongsberg Jazzfestival, breddfull av Norges beste jazzmusikere.

Ellen Andrea Wang

13.01.2017

Bassisten, vokalisten, komponisten – og sensasjonen – Ellen Andrea Wang har i løpet av få år etablert seg som et sterkt navn på både den norske og den internasjonale jazzscenen. Nå kommer hun til Kongsberg Jazzfestival med sin egen trio.

Marius Neset Quintet m/Stian Carstensen

11.01.2017

Et originalt og unikt musikalsk møte venter på årets Kongsbergjazz: Saksofonisten Marius Neset utfordres av det musikalske fenomenet Stian Carstensen.

Jubileumskonsert: Karin Krog

06.01.2017

I 2017 fyller Karin Krog – Norges suverene vokalveteran – 80 år, noe som markeres på Kongsberg Jazzfestival med premiere på et helt nytt samarbeid.

Knut Anders Sørum

04.01.2017

Høsten 2016 vant Knut Anders Sørum NRKs STJERNEKAMP. Hans store stemme, formidlingsevne og trivelige vesen har sjarmert hele Norge.

John Scofield Uberjam Band

20.12.2016

John Scofield er uten tvil en mann med legendestatus, og stort mangfold innenfor jazz historien. Det er først og fremst som leder for egne band han har skaffet seg posisjonen som en av vår tids fremste.

Ola Kvernberg + Jason Moran

13.12.2016

Den banebrytende amerikanske pianisten Jason Moran møter norsk jazz’ felefavoritt Ola Kvernberg i unik konsert – kun på Kongsberg Jazzfestival!

Fototopp for Kongsbergjazz

09.07.2016

Årets jazzfestival går mot slutten, men minnene fra arrangementet lever i beste velgående, på nett.

Crowdfunding, jazz og ledelse

På næringslivsdagen fortalte blant annet Christer Falck om sine erfaringer med å sette i gang prosjekter han brenner for gjennom crowdfunding.

Jazzcampen

Har du vært en tur på Jazzcampen? Hvis du lurer på hva det dreier seg om – ta en tur til området ved Lågen der camperne telter og parkerer bobilene sine.

Tett på KYGO

08.07.2016

Han het «kygo002» på itslearning – derav navnet KYGO. Det ble en fin fredag for Barnivalredaksjonen som kom tett på Kyrre Gørvell-Dahll.

Miles Davis og livet

Få med deg Jazzfilm på Krona kino. I dag vises Miles Ahead (2015) om Miles Davis før første gang i Norge.

En jazzgjengers betrakninger

Runar Todok fra Nesodden har vært Pat Metheny fan siden 1978. Onsdagens konsert på Krona ble nok et musikalsk høydepunkt.

Jazza fremtid?

Kan det være vanlig å være 16 år og spille drivende, suggererende, jazz? Ja, kanskje det – hvis man er fra Kongsberg og har opplevd jazzfestival siden man svingte babyrangla.

Smil, rytme og danselyst

07.07.2016

Torsdag inviterte Gulljazz byens eldre til jazzfest på Skavangertun sykehjem. – Dette handler om mat, øl og jazz sier Tone G. Martinsen fra Gulljazz

Festivalmote og gjenbruk

Mange festivaler har utviklet sin egen mote. Kongsberg Jazzfestival er intet unntak. Vi har truffet noen damer som har tatt festivaltøy til nye høyder.

Barna ledet an i jazzparaden

I kjent Kongsbergjazz-stil ble åpningsparaden ledet an av barn som har deltatt på festivalens paradeworkshop.

Fellesskap i Jazzboksen

– Jazzboksen har det vært et langt sammenhengende eventyr å få arbeide med, forteller ansvarlig for Jazzboksen, Elbjørg Tveit. Hun har jobber frem den nye scenen i samarbeid med Fontenehuset Kongsberg

Håvard Aufles fikk rekrutteringsprisen

06.07.2016

Kongsberg Jazzfestivals rekrutteringspris ble delt ut til pianisten Håvard Aufles. Rekrutteringsprisen har blitt delt ut under festivalen siden 2005 til lovende, unge musikere fra Kongsbergregionen.

DNB-prisen til Susanna

Vinneren av Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris DNB-prisen er Susanna. Prisen på 300.000,- deles ut til en musiker som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen. Susanna har i løpet av de siste femten årene satt tydelig spor etter seg ikke bare i norsk jazzliv, men i norsk musikkliv.

Nachspiel på Magazinet

03.07.2016

Kongsberg Jazzfestival tar i bruk flere nye scener år. På Magazinet (deg gamle biblioteket ved festivalgata) blir det offisielle nachspiel torsdag, fredag og lørdag.

Festivalsjefen anbefaler

01.07.2016

Kai Gustavsen er leder for Norges største jazzfestival. Forhåndssalget er rekordstort og programmet variert. Her er festivalsjefens 5 anbefalinger.

Earth, Wind & Fire + Bernhoft

16.03.2016

Nesten ti år etter forrige norgebesøk setter det ikoniske bandet kursen mot Kongsberg Jazzfestival. Torsdag 7. juli blir festivalens hovedscene forvandlet til «Boogie Wonderland». Og ikke nok med det: Bernhoft gjør dobbeltkonsert med legendene i Earth, Wind & Fire!

Farmers Market feirer 25 år

02.03.2016

Farmers Market har vært Norges fremste leverandør av skeive taktarter og speed-balkan-boogie i 25 år. Fredag 8. juli skal de skape liv og røre på Christians kjeller!

Melody Gardot til Musikkteatret

01.03.2016

Publikumsfavoritt og verdensstjerne Melody Gardot er klar for Kongsberg Jazzfestival. Lørdag 9. juli står artisten, som av mange kalles vår tids svar på Nina Simone, på scenen i Kongsbergs Musikkteater.

Plateaktuelle Hanna Paulsberg Concept med konsert på Argus

25.02.2016

Plateaktuelle Hanna Paulsberg Concept har etablert seg overbevisende i alle jazzlytteres bevissthet som utsøkt viderefører av den gedigne, amerikanske jazztradisjonen der vi aner at Wayne Shorter, Stan Getz og Joe Henderson gløtter fram bak gardina.

Melodisk og fritt med Friends & Neighbors

Kvintetten Friends & Neighbors makter på imponerende vis å kombinere arven fra 1960-tallets frijazz med et høyst samtidig uttrykk. Torsdag 7. juli kan bandet høres på Energimølla!

Fire! på Smeltehytta

24.02.2016

Med sin attraktive miks av jazz, psykedelisk rock og støy har den svenske trioen FIRE! inntatt en helt sentral plass på den samtidige musikkscenen. Med formidabel energi og høyspent intensitet har bandet gang på gang satt fyr på sitt publikum!

Prisvinner Ellen Andrea Wang presenterer nytt prosjekt

18.02.2016

Ellen Andrea Wang fikk DNB og Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris i 2015 på kr 300 000. Nå kommer hun til festivalen med et nytt musikalsk prosjekt for å holde sin ‘Takk for prisen’-konsert. Konserten har fått tittelen “Songs From Land”.

Feirer 25-årsjubileum for Bendik Hofseths «IX»

12.02.2016

Bendik Hofseth slapp sitt debutalbum «IX» i 1991, og turnerte med sitt den gang «ukjente» band, bestående av Paolo Vinaccia, Eivind Aarset, Knut Reiersrud, Audun Erlien, Øystein Sevåg og Reidar Skår. 25 år senere gjenforenes bandet på Kongsberg Jazzfestival!

Frisk sjangermiks med Skadedyr

10.02.2016

Skadedyr er utvilsomt et frisk pust på den norske musikkscenen. Tolv usedvanlig dyktige musikere har gått sammen om å lage et band som ikke låter som noen andre band, som har sin egen høyst personlige og kompromissløse profil. Torsdag 7. juli spiller de på Energimølla!

Arild Andersen og Ensemble Denada med nytt samarbeid og ny musikk

03.02.2016

Det er duket for et møte mellom 70-årsjubilanten Arild Andersen og Ensemble Denada som kan markere at det er 10 år siden de ga ut sitt første internasjonalt kritikerroste album. Arild Andersen har for anledningen skrevet ny musikk som er arrangert for stort ensemble av Helge Sunde, Erlend Skomsvoll og Shannon Mowday. Samarbeidet har fått tittelen ’Arinada’.

Kygo til Kirketorget

31.01.2016

Verdens heteste navn på den elektroniske musikkscenen akkurat nå og det mest oppsiktsvekkende fenomenet norsk musikkbransje har sett siden A-Ha: Fredag 8. juli skal Kygo fylle Kirketorget på Kongsberg Jazzfestival. Billettsalget starter mandag 1. feb kl. 09.

Pat Metheny står for årets åpningskonsert

29.01.2016

Pat Metheny er definitivt en av jazzens megastjerner. Til sommeren kommer han til festivalen for å spille årets åpningskonsert. Dette blir norgespremiere på Pat Methenys nye superkvartett – og det blir også festivalens første konsert i Kongsberg Musikkteater.

Bobo Stenson med eksklusiv solokonsert

28.01.2016

Den svenske pianisten Bobo Stenson har vært en sentral musiker i både skandinavisk og internasjonal jazz helt siden han spilte med Sonny Rollins på Kongsberg Jazzfestival i 1971. Nå inntar han Sølvsalen på Krona med en eksklusiv solokonsert.

Fengslende duospill med Beam Splitter

25.01.2016

Beam Splitter er Henrik Munkeby Nørstebø (trombone) og Audrey Chen (stemme). Denne utsøkte duoen farter verden rundt og får overalt sterkt anerkjennende mottakelse. Nå er de klare for Kongsberg Jazzfestival med konsert i det særpregede kunstgalleriet Åkern.

Ane Dahl Torp fronter rocka versjon av Haugtussa

21.01.2016

I et gjestespill fra Det Norske Teatret har skuespiller Ane Dahl Torp tatt for seg Arne Garborgs store og medrivende diktsyklus om Haugtussa. Musikken er det komponist og trompetist Sjur Miljeteig som står for.

Steve Coleman and Five Elements

19.01.2016

Den er duket for et sjeldent, men etterlengtet, besøk når den amerikanske saxofonisten Steve Coleman kommer til Kongsberg Jazzfestival med sitt faste band Five Elements.

Thomas Strønen: Time Is A Blind Guide

Trommeslageren, komponisten og bandlederen Thomas Strønen har vakt berettiget oppsikt med sitt ferske ECM-band ‘Time is A Blind Guide’. Torsdag 7. juli kan du høre dem i den nye Sølvsalen på Krona!

Midnattskonsert med Håkon Kornstad Tenor Battle

07.01.2016

Håkon Kornstads unike prosjekt Tenor Battle, som kombinerer skandinaviske jazztoner med smektende operaarier, avslutter festivalen med midnattskonsert i Kongsberg kirke lørdag 9. juli.

Sterkt vårprogram på Jazz Evidence

06.01.2016

Lyden av Prøysen med bl.a. Frida Ånnevik og Helge Lien, Trondheim Jazzorkester med Kristoffer Lo og The Thing er bare noen få av mange musikalske høydepunkt i løpet av vinter- og vårsesongen på Kongsbergs egen jazzklubb Jazz Evidence.

Legender gjenforenes

17.12.2015

Det legendariske jazzfusionbandet Steps Ahead legger denne sommeren ut på en etterlengtet reunionturné. Kongsberg Jazzfestival er blant de heldige som får besøk!

Månedens plateanbefaling i desember

30.11.2015

Enda tettere, mer konsentrert og helstøpt en forgjengeren, sier vår programsjef Tor Dalaker Lund om den nye plata til powertrioen Krokofant.

Månedens plateanbefaling i november

16.11.2015

På plata “Eeg – Fonnesbæk” (Sinne Eeg, vokal / Thomas Fonnesbæl, bass) møter vi to suverene kunstnere som presenterer et knippe sanger med en innlevelse og emosjonell dybde som imponerer stort, i følge vår programsjef Tor Dalaker Lund.

Hva mener publikum om Kongsberg Jazzfestival?

09.11.2015

I høst har vi gjennomført en publikumsundersøkelse for å kartlegge vårt generelle omdømme blant publikum og for å finne ut av forbedringspunkter for festivalen. Alle som hadde forhåndskjøpt billetter via Billettservice ble invitert til å delta.

Funn fra musikerundersøkelsen

I etterkant av 2015-festivalen ble det sendt ut en undersøkelse til alle musikerne som hadde spilt på årets festival. Vi ønsket å få vite hvilke inntrykk musikerne hadde av festivalen og hvordan årets arrangement har forløpt, både for egen og for andre musikeres del.

Sterke navn på Jazz Evidence

30.10.2015

Jazzklubben i Kongsberg, Jazz Evidence, har flere sterke navn på programmet fram mot jul. Paal Nilssen-Love gjester klubben med sitt “storband” Large Unit, og Arild Andersen sekstett gjenskaper Charles Mingus sin berømte konsert i Universitetets Aula i 1964.

26.000 solgte billetter på Kongsbergjazz

15.07.2015

Den 51. utgaven av Kongsberg Jazzfestival ble en av tidenes beste. Hele 26.000 løste billetter til konserter med artister som Van Morrison, Joe Lovano Quartet, Hedvig Mollestad Trio og Mathias Eick.

Nye tider for kulturlivet

Festivaldagene er ubønnhørlig over, men store ting er på gang i kulturbransjen i regionen. Nytt kulturhus, nye satsninger og samlokaliseringer er underveis. – Det er ikke viktig for oss å lykkes alene, men at hele kulturlivet i Kongsberg lykkes, innledet festivalsjef Kai Gustavsen.

Exit kinoen

05.07.2015

Den ærverdige kinoen i Kongsberg har huset sin siste konsert. Lørdagens konsert med Joe Lovano Quartet var avslutningen på en viktig æra i Kongsberg jazzfestivals historie. Neste år overtar Krona på Vestsida.

Frivillig-erfaring avgjorde studievalg

Noen frivillige trives så godt med oppgavene at det påvirker dem langt mer enn bare i noen sommeruker.
For Celina ble frivillig-jobbingen under jazzfestivalen avgjørende for studie- og karrierevalg.

Hyllest til Kongsberg Storband

04.07.2015

Festivallørdagen åpnet med Kongsberg storbands gratiskonsert på Kirketorvet i forbindelse med bandets 20-årsjubileum. Om lag 500 mennesker møte fram i sommersola, og kunne nyte en time med flott storbandmusikk og inviterte gjester.

Opplevelsesrik uke for sponsorene

Webredaksonen har snakket med sponsorer og fått et lite innblikk i hva som foregår og hvordan de tenker rundt sitt engasjement i festivalen.

Jobber mot festival uten restavfall

Med tusenvis av folk i byen hver dag under jazzen, blir det mye søppel. For å redusere mengden mest mulig, har festivalens miljøgruppe satt seg som mål å kildesortere alt restavfall.

En amerikaner på Kongsberg kirketorg

Tomas O’Connor er en 24 år gammel mann fra New York. Han kom til Norge i går for bare en enkelt grunn, se Van Morrison opptre live på kirketorget.

Gjensyn med prisvinner

Trekkspill, samtidsmusikk og jazz er tre stikkord som beskriver Ida Løvli Hidles musikalske univers. Hun var fjorårets vinner av Kongsberg jazzfestivals rekrutteringspris, og torsdag kvitterte hun for prisen med konsert på Låven.

I really like it! I dag er selve dagen

03.07.2015

– Ingen popstjerne kunne hatt det bedre enn meg akkurat nå! Eirinn Helene Rugaas Flatland (11) er en av dem som tar utfordringen første gang Barnivalen arrangerer Live Karaoke for Kids.

Bytt billetter til bånd!

Det blir mye folk på Kirketorget på konsertene fredag og lørdag kveld. For å unngå at køene ved innslipp blir lange, anbefaler festivalen at alle med pass eller billetter til Kirketorget bytter disse inn i bånd i forkant i Båndboden.

Hjerte i jazzen

Under Kongsberg Jazzfestival vises den ultimate dokumentarfilmen om jazzklubben Evidence og det særegne jazzmiljøet på Kongsberg.

Jazzfestivalen er en folkefest!

Kongsberg Jazzfestival er en folkefest. I tillegg til alt som arrangeres i regi av festivalen, finnes det arrangementer i byen som ikke er i jazzfestivalens regi, men som befester festivalens bredde.

Jazzkunst på Låven

Årets jazzfestivalutstillere på galleriet Låven er avistegner Siri Dokken og grafiker Eli Hovdenak. Her møter publikum to kunstnere med forskjellig uttrykk, men som begge får folk til å stoppe opp og tenke, og kanskje lure fram et litt skjevt smil.

Se YouTube filmer fra Festivalen

02.07.2015

Kongsberg Jazzfestival tar i år opp korte videosnutter fra så mange konserter som mulig. Disse vil bli delt som “smakebiter” i våre på Facebook og YouTube, så fort de er ferdig redigert.

“Mystic Blues” på Kirketorvet

01.07.2015

Torsdag er bluesens kveld på Kirketorvet, og det braker løs kl. 19.30. Rita Engedalen, vår lokale bluesdronning, er en av de inviterte gjestene som skal varme opp for Dr. John.

Jazzfestivalen 2015 i gang

Med jazzparade og ballongslipp i strålende sommervær er Kongsberg jazzfestival 2015 i gang! Fra Barnivalparken gikk paraden opp til Kirketorget der poet og jazzentusiast Jan Erik Vold offisielt åpnet Kongsberg jazzfestival nr. 51.

DNB-prisen 2015 til Wang

Vinneren av Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris DNB-prisen er bassist og vokalist Ellen Andrea Wang. Årets prisvinner er blitt omtalt som et av norsk musikks største talenter.

Hva er DNB-prisen?

DNB-prisen har som uttalt mål å være Norges største og viktigste pris på jazzfeltet. Prisen er i 2015 på 300.000 kr og deles ut til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen. Vinneren må også ha vist potensiale for videre utvikling både nasjonalt og internasjonalt.

Styrefart med Styrvold

På Rjukan på 60- og 70 -tallet var de litt redde for jazzfestivaler, men de fostret allikevel opp flotte karer med mange jern i ilden og entusiasme. Vi har fått ny styreformann. Han heter Jan Olav Styrvold og er fra … Rjukan.

Jazz-stund

30.06.2015

Onsdag til fredag under jazzfestivalen presenterer “Den Blå Timen” jazz-stund på bo- og servicesenter i Kongsberg. Vi får høre Anne Lande på vokal og Per Husby på piano.

Jazz er tid for bokbad

Jazz på trass og på tross av… Boka «Jazz på trass» blir presentert på bokbadet i Magasinet onsdag 13:00 og gir oss god innsikt i hva som har skjedd i de femti årene som har gått siden festivalen ble startet og hvorfor denne kulturhappeningen har befestet sin stilling i teknologibyen Kongsberg.

Magasinet blir årets møtepunkt

28.06.2015

I konteinerbygget Magasinet inviterer jazzfestivalen til gratis konserter, god drikke og et sted å slappe av. Midt i Kongsberg sentrum ved fellesbrukskrysset står det nå 5 store blå konteinere.

Kulturnæringsdagen

23.06.2015

Kongsberg Jazzfestival og Østafjelske kompetansesenter for musikk inviterer til Kulturnæringsdag torsdag 2. juli. Vi får høre om veien fra gode ideer til konkret handling, høste av andres erfaringer og lære av flinke folk som har skapt magiske øyeblikk!

Funksjonærene – festivalens gull!

22.06.2015

Mye bra musikk, sosialt og godt miljø, fordi det er gøy, er stikkord når de frivillige blir spurt om hvorfor de engasjerer seg for jazzfestivalen.

Minimalistisk storbandelektronika

19.06.2015

En av landets mest spennende vokalister, Mari Kvien Brunvoll, møter Ensemble Denada i nytt bestillingsverk signert Jaga-veteraner. Verket urframføres på Energimølla fredag 3. juli.

Cassandra Wilson erstattes av verdenskjent gospelkor

17.06.2015

Konserten med Cassandra Wilson på årets Kongsberg Jazzfestival er dessverre avlyst. På kort varsel har det verdenskjente London Community Gospel Choir steppet inn for Cassandra Wilson i Kongsberg Kirke torsdag 2. juli!

Live Karaoke For Kids

16.06.2015

Lyst til å være stjerne for en dag og synge favorittlåta di med et skikkelig bra band? Nå har vi lagt ut liste over låtene du kan velge å synge på Live Karaoke på Barnivalen – og åpnet for forhåndspåmelding!

Jan Erik Vold åpner festivalen

Jazzpoeten Jan Erik Vold åpner den 51. utgaven av Kongsberg Jazzfestival etter jazzparaden som i går fra Kongsberg kino til Kirketorget kl. 15.00.

Jazz på trass

13.06.2015

Bokverket om Kongsberg Jazzfestival gjennom 50 år, 1964-2014

Både frekk og folkelig!

12.06.2015

Vanskelig å velge hvilke konserter du skal prioritere på årets festival? Ta en titt på anbefalinger fra både frivillige og ansatte i festivalen!

TeenGig med CLMD og Suite 16

08.06.2015

Sammen med FMC Technologies inviterer vi til TeenGig i Magasinparken onsdag 1. juli. På scenen står DJ-fenomenet og CLMD og Norges nye boyband-favoritter Suite 16. FMC spanderer konsertbilletten på alle mellom 13 og 18 år – les mer om hvordan du kaprer din gratisbillett!

Mezzoforte

04.06.2015

Det rutinerte islandske fusionbandet Mezzoforte inntar Christians kjeller på lørdag natt!

Næringslivsdagen

02.06.2015

De siste årene har Kongsberg Jazzfestival åpnet med en dag for næringslivet. I år er temaet «grenseløs».

DNB Prisvinnerkonsert: Mathias Eick

24.05.2015

Mathias Eick tar med seg intet mindre enn gullstrupen Ingebjørg Bratland og strykekvartett til sin prisvinnerkonsert i Kongsberg kino!

Noora Noor med comeback på Kongsberg

06.05.2015

Norges mest særegne soulstemme, Noora Noor, gjør comeback på Kirketorget etter to års pause fra rampelyset. Comebacket gjør hun i dobbeltkonsert med Van Morrison.

Cassandra Wilson

29.04.2015

Cassandra Wilson, en av verdens aller største jazzartister og en jazzdiva av rang, kommer til Kongsberg Jazzfestival med sin hyllest til Billie Holiday.

DeLillos & Poing + Silje Nergaard

DeLillos feirer 30 år som plateartister i 2015. Jubileet feires på Kongsberg Jazzfestival, og for anledningen har de også med seg det elleville stuntbandet Poing. Samme kveld står også vokalfavoritten Silje Nergaard på scenen.

Monkey Plot

28.04.2015

Fjorårets vinnere av Jazzintro og bærere av den gjeve tittelen “Årets unge jazzmusikere”, spiller intimkonsert på Galleri Åkern under årets festival.

Rypdal & Tekrø

24.04.2015

Vi forventer et heftig gitarmestermøte når Terje Rypdal og Ronni Le Tekrø barker sammen på Christians Kjeller torsdag 2. juli!

Poesioasen: Lyden av Prøysen

Med nye komposisjoner og friske tolkninger av velkjente tekster setter noen av landets fineste jazzmusikere og den prisbelønte vokalisten Frida Ånnevik nytt lys på Alf Prøysen.

Maja S. K. Ratkje & HC Gilje

14.04.2015

Komponist og stemmekunstner Maja S. K. Ratkje tar med seg lyskunstner HC Gilje til Kongsberg Jazzfestival for en unik og sjangeroverskridende visuell forestilling.

Dr. John & the Nite Trippers + Norwegian Blues Caravan

09.04.2015

New Orleans-legenden Dr. John kommer til Kirketorget torsdag 2. juli med sitt drivende rutinerte band The Nite Trippers. Samme kveld får vi også høre Norwegian Blues Caravan – et unikt og nytt band som er satt sammen spesielt for denne kvelden!

Meld deg på festivalworkshop

08.04.2015

Som tidligere år blir det også i år paradeworkshop og bandworkshop rett før festivalen. Nå kan du melde deg på!

Skandinavisk frijazz på Odd Fellow

30.03.2015

Tre band, som alle representerer noe av det ypperste innen skandinavisk frijazz, er klare for konserter på Odd Fellow: LSB, Anker/Thomas/Flaten/Solberg og danske Dødens Garderobe med Laura Toxværd.

Seun Kuti & Egypt 80

26.03.2015

Den verdenskjente afrobeatartisten Seun Kuti kommer med sitt 15-mannssterke band for en eksklusiv og eksplosiv nattkonsert på Energimølla.

Highasakite til Kirketorget

18.03.2015

Endelig er det klart at det er popsensasjonen Highasakite som skal dele scene med Röyksopp på Kirketorget lørdag 4. juli.

Valkyrien Allstars

Publikumsfavorittene Valkyrien Allstars har siden oppstarten i 2005 vært et friskt og sjangerlekende pust i den norske musikkfloraen med sin unike sound i gråsonen mellom det tradisjonelle og det moderne. Fredag 3. juli spiller de på Christians kjeller.

Krokofant med gjester

12.03.2015

Festivalfavorittene Krokofant er klare for nattkonsert på Energimølla torsdag 2. juli. For anledningen har de med Kjetil Møster på sax og Erlend Slettevoll på tangenter. Vi er forberedt på høy temperatur!

Arild Andersen & Christian Meaas Svendsen

Et unikt musikalsk møte vil utspille seg når jazznestor Arild Andersen møter en av våre mest bemerkelsesverdige unge bassister på Smeltehytta fredag 3. juli.

Hilde Louise Asbjørnsen

04.03.2015

Til sin tiende plate har Hilde Louise skrevet nye låter om sko, svart kaffe, sene netter og ubudne frokostgjester. Onsdag 1. juli framfører hun dem på Kongsberg Jazzfestival!

Electrocutango med Julia Zenko

Vi får en smak av Argentina på Christians kjeller når Sverre Indris Joner kommer med sitt hyllede tangoprosjekt Electrocutango på festivalens åpningsdag. Med seg spesielt for denne kvelden har de den argentinske sangeren Julia Zenko.

Bjørn Alterhaug: Festivalklar 70-års jubilant

25.02.2015

En markant bassist på den norske jazzscenen kommer til festivalen med sitt kritikerroste band; Bjørn Alterhaug Quintet. Rett før festivalen fyller han 70 år, og kan feire en lang og innholdsrik karriere i norsk jazzliv.

Cortex

Tydelig inspirert av 60-tallsmusikken til de stilskapende legendene Ornette Coleman og Don Cherry, presenterer Cortex en musikk som er breddfull av liv og vitalitet. Torsdag 2. juli kan du høre dem på Energimølla!

Joe Lovano Quartet

04.02.2015

Tenorsaxofonisten Joe Lovano scorer høyt når jazzkritikerne skal kåre sine favoritter. Sammen med sin førsteklasses kvartett inntar han Kongsberg kino lørdag 4. juli.

Jenny Hval og Susanna: Meshes of Voice

28.01.2015

Jenny Hval og Susanna mottok nylig Spellemannspris for sitt kritikerroste samarbeid; Meshes of Voice. Nå er de to prisvinnerne klare for Kongsberg Jazzfestival!

Röyksopp til Kirketorget

20.01.2015

Elektronikasuksessen Röyksopp inntar Kirketorget lørdag 4. juli og gjør sin eneste konsert på Østlandet i 2015. Earlybird-billetter ligger ute for salg nå – første mann til mølla!

Tors plateanbefaling i februar

17.01.2015

I denne månedens anbefaling tar Tor oss tilbake til midten av 50-tallet og til et av de fineste jazzband verden har hørt: Clifford Brown/Max Roach Quintet.

Morten Qvenild med nytt soloprosjekt

16.01.2015

En av de mest innovative musikerne på den norske musikkscenen kommer til Kongsberg Jazzfestival med releasekonsert for splitter nytt soloprosjekt.

Tors plateanbefaling i januar

07.01.2015

Helt på tampen av januar anbefaler vår programsjef Tor Dalaker Lund en utgivelse med to musikere som tilhører det absolutte toppsjiktet i samtidsjazzen. Stikkord: Friskt, ferskt og frodig!

Tors plateanbefaling i desember

09.12.2014

Vår eminente leder av programkomiteen, Tor Dalaker Lund, velger seg en utgivelse på Smalltown superjazzz fra 2011 som månedens anbefaling og soundtrack for årets julefeiring. Sjekk ut!

Tors plateanbefaling i november

13.11.2014

For den mørke høstmåneden november anbefaler vår ubestridte platehøvding Tor Dalaker Lund en utgivelse som fosser over av kraft, overskudd og energi!

DNB-prisen til Mathias Eick

05.07.2014

Vinneren av Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris DNB-prisen er jazzmusikeren og trompetisten Mathias Eick.