Jazza fremtid?

Kan det være vanlig å være 16 år og spille drivende, suggererende, jazz? Ja, kanskje det  – hvis man er fra Kongsberg og har opplevd jazzfestival siden man svingte babyrangla.

Publikum sitter i jazzgata og vagger, digger og slår takten i bordene. På scenen står det en gjeng tenåringer og spiller rå jazzfusion. – Det er utrolig høyt nivå på disse elevene. De har gjort store fremskritt det siste året, sier Andreas Dreier. Han er læreren som driver Kongsberg Kulturskoles satsing på band. For øyeblikket har skolen fire band som er en del av skolens voksende avdeling for rytmiske musikk. Orbit er en av dem.

 

27534114184_de0cee2ac8_z
Unge lovende: Kenneth Martinsen Tandberg, Øystein Skjelstad Østensen, Magnus Berdal Holm, Brede Eder Murberg og Mats Mathisen.
28070883551_bb829533ec_z
Brede Eder Murberg er en del av den fast besetningen og spiller trombone og gitar. Mats Mathisen er med i blåsrekka når det trengs.

– Vi begynte å spille sammen i femte klasse, sier Brede Eder Murberg som er en av kjernen på fire gutter som har vært med siden starten. De het først TMB (The Music Boys) og spilte rock. Siden har de hatt litt utskiftninger, fått nytt navn og musikksmaken har endret seg. Til dagens konsert har de også fått med seg en blåserekke på tre unge musikerkolleger.

Hva får en 16-åring til å spille jazz? Blir de presset til det? –Nei, sier musikklærer Dreier, det handler om å finne sin musikalske personlighet, hvis du spiller noe du virkelig liker, gir det deg motivasjon. De yngste starter ofte med pop og rock, så utvikler det seg videre ut fra hva som fenger. Orbit har funnet sin stil selv, kanskje med noen få forslag fra oss her og der, men det er ekstremt viktig at bandene får spille det som holder dem på bølgetoppene. Ved å surfe fra bølgetopp til bølgetopp finner de mestring og driv til å gå videre.

27533920263_ffff1ec5e8_z
Støttespillere i blåserekka: Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis og så vidt synlig, Anna Meslo. Begge på trompet.

Kulturskolerektor Irene Bjørnnes forteller at bandene får viktig sceneerfaring gjennom prosjektet UngJam. Flere ganger i året stilles en scenen til disposisjon ferdig med lyd og lys hvor bandene kan utfolde seg med publikum tilstede. UngJam har kommet i stand som et samarbeid mellom JazzEvidence, Energimølla, Kulturskolen og musikklinja på Kongsberg videregående skole.

 – Vi har blitt vant til å stå på scenen og er ikke særlig nervøse lenger, sier den unge gitaristen/ trombonisten Brede. Når gutta i Orbit gikk i tiende klasse, oppdaget de Brooklynbandet «Snarky Puppy» som raskt ble storfavoritt. De fikk fatt i noter til låtene deres, og dro til Oslo på konsert når bandet besøkte Norge. Det satte skikkelig fart på jazzinteressen som hittil hadde begrenset seg til mer tradisjonelle jazzklassikere.

28045676152_322b38ece9_z (1)
Publikum i jazzgata er med.

Både Brede og Øystein bekrefter at det er deres egen interesse for jazz som er drivkraften. De forteller også at jazzfestivalen i hjembyen er en stor inspirasjon. – Alt vi gjør gjennom året har på en måte jazzfestivalen som mål. Det er ubeskrivelig gøy å stå på scenen og spille for et jazzinteressert publikum, forteller de.

Musikerne i Orbit startet på musikklinja på Kongsberg videregående skole i samlet flokk i fjor. Her utvikler de seg sammen, og flere av dem har allerede bestemte seg for at det er musikk de vil satse på som yrkeskarrière. Det blir spennende å følge dem, og forhåpentligvis treffer vi dem igjen på fremtidige festivaler.